Undervannsbåt, eller forkortet ubåt, er et marinefartøy som kan dykke under havoverflaten. Denne typen fartøy blir i hovedsak brukt til militære formål. Det er rundt 50 land i verden som har undervannsbåter. Ubåter kan grovt inndeles i taktiske og strategiske undervannsbåter. De fleste taktiske ubåter er angrepsubåter, deres hovedoppgave er å ødelegge fiendtlige ubåter. De strategiske har såkalte ballistiske missiler.

Litt tidlig historikk om ubåter

drebbelDet første vellykkede forsøket på seiling under vann kom etter at mennesker i lang tid hadde drømt, tegnet og fabulert om et fartøy som kunne operere under vann. Nederlandske Cornelius Drebbel demonstrerte i 1624 en slags ubåt med tolv roere som dykket ned til ca. 15 fot. Den neste kjente ubåten var amerikanske “Turtle”, et fartøy med hånddrevne propeller. H.L. Hunley var den første ubåten som faktisk senket et annet skip. H.L. Hunley var ubåt som tilhørte sørstatene og båten som ble senket var nordstatenes Housatonic. Dessverre sank ubåten også, med hele mannskapet.

Ubåter fra 1900

1990John Philip Holland arbeidet med undervannsbåter og bygget ubåter på oppdrag for den amerikanske marinen fra 1895. Senere ble ubåter av den typen han konstruerte også tatt i bruk av marinen i Russland og Storbritannia. Tyskland startet sitt eget ubåtprogram i 1905. I Norge fikk man den første undervannsbåten i 1909. I første verdenskrig ble det tydelig at ubåten var et farlig våpen. Den første atomdrevne ubåten kom i 1954. På 60-tallet ble disse også utstyrt med missiler, tidligere var det torpedoer som var hovedvåpenet.

Verdens raskeste ubåt

k-222Den sovjetiske ubåten K-222 var verdens raskeste undervannsbåt. K-222 var den første ubåten som var produsert med titanskrog. Toppfarten til dette militære marinefartøyet var på hele 44,7 knop. Dette var altså en rask ubåt, designet for angrep. Hun var utstyrt med ti Starbright-missiler. Ubåten fikk kallenavnet “Gullfisken”, antagelig som en referanse til de store kostnadene ved byggingen av fartøyet. K-222 var atomdrevet, og i 1980 ble en av kjernereaktorene på ubåten skadet. I 2010 ble K-222 demontert.

Verdens største ubåter

typDe største ubåtene i verden er undervannsbåter i Typhoon-klassen. Disse ubåtene er russiske og en del av den russiske marinen. Typhoon-ubåtene er atomdrevet og utstyrt med ballistiske missiler. Den første av seks som ble laget i denne ubåtklassen har navnet Dmitry Donskoy. Denne ble konstruert i 1981 og er fremdeles i aktiv tjeneste i den russiske marinen. Ubåtene i Tyhoon-klassen har en lengde på 175 meter og mannskapet kan være ombord i hele 120 dager.