Verdens raskeste båter

aamgDet er jammen ikke bare biler som kan komme opp i vannvittig fart! Mange båtentusiaster er også glad i fart, og på tross av at det medfører høy risiko, blir det stadig gjennomført nye forsøk på å slå verdensrekorden i fart på vannet. Nedenfor følger først en liste over noen av verdens raskeste båter, og deretter kan du lese om de utrolige fartsrekordene med motorbåt gjennom tidene.

1. Spirit Of Australia er en helt rå speedbåt med en toppfart på 276 knop. Når man hører at båten ble bygget i bakgården til en kar, blir det hele enda mer imponerende.

2. Spirit Of Qatar. Dette er verdens raskeste katamaran. 212 knop er temmelig sprøtt, og gir nesten hyperfart-følelsen fra Star Wars-universet.

3. Cigarette AMG Electric Drive Concept. Dette er den raskeste elektriske båten i verden. Båten bruker tolv elektriske motorer for å produsere en toppfart på vanvittige 87 knop. Denne båten er grønn nok for selv den mest ihuga miljøaktivist.

4. The Word is not Enough. Denne yachten har en toppfart på utrolige 70 knop. Jeg er ikke sikker på hva du skal med slik fart ombord på et lystbåt, men med denne båten kan man jo vinne enhver utfordring.

5. Foners. Denne yachten ble bygget for kong Juan Carlos av Spania, som det sies at liker fart. I år 2000 ble denne yachten kronet til dronningen av raske yachter, med en fart på 68 knop.

6. HCMS Bras D’Or 400. Dette krigskipet var et kanadisk eksperiment og hadde en toppfart på fantastiske 63 knop. Nå kan du se dette skipet på det maritime museet i Quebec.

Rekorder på vannet

spritVerdensrekorden for fart med motorbåt er som nevnt en ettertraktet rekord, og det er mange prosjekter på gang for å slå de rekordene som allerede er satt. Her følger en liste over fem siste satte rekordene.

1. I oktober 1977 slo Warby og Spirit of Australia sin egen rekord da de kom opp i en forrykende fart på 511,12 km/t.

2. Ken Warby kom i 1977 opp i en fart på vanvittige 464,46 km/t med Spirit of Australia.

3. Amerikanske Lee Taylor slo Campbells rekord i 1967 da han presterte en fart på 459,02 med Hustler.

4. I 1964 slo Campbell sin egen rekord da han kom opp i fart på 444,71 km/t.

5. Femte raskest er Donald Campbell fra Storbritannia, med sin Bluebird K7 kom han opp i en fart på 418,99 km/t mai 1959.