Internasjonalt kjente og luksuriøse seilbåter

hallberg2Hallberg-Rassy er et svensk båtverft som eksporterer eksklusive og luksuriøse seilbåter verden over. Verftet produserer rundt 170 seilbåter årlig. Til sammen har verftet siden oppstarten i 1943 bygget hele 8900 båter. Dette er helt og holdent et familieeid selskap (Rassy-familien). I Norge kan man kjøpe Hallberg-Rassy seilbåter gjennom Pollen Maritime AS, i Storbritannia kan man kjøpe disse båtene av selskapet Transworld Yachts. Hallberg-Rassy seilbåter er utvilsomt drømmebåten til mange. I seilbåtarrangementet Atlantic Rally for Cruisers er Hallberg-Rassy den mest brukte seilbåten. De som eier en Hallberg-Rassy seilbåt er naturlig nok stolte av båten sin, og det finnes flere klubber for entusiastiske eiere. I Norge kalles denne simpelt hen Hallberg-Rassy klubben Norge.

Den spennende historien bak Hallberg-Rassy

harrySom du kanskje har gjettet deg til, er navnet på selskapet satt sammen av to navn, Hallberg og Rassy. Men, de to som selskapet har navnet sitt fra, Harry Hallberg og Christoph Rassy har faktisk aldri vært partnere. Hallberg var en svensk båtbygger som begynte med båtbygging allerede som fjortenåring. Han startet opp sitt eget verft på Kungsviken i 1943. Hallberg bygget båter helt uten tegninger! Hallberg hadde suksess med blant annet båten kalt Kungskryssaren. Men, mest av alt er Hallberg kjent som den første i Sverige som forsto fordelen med å bygge seilbåter med plastskrog i serie. Christoph Rassy var født i Tyskland og kom til Sverige i 1960 for å bygge båter. Mellom 1965 og 1972 var faktisk Hallberg og Rassy konkurrenter! I 1972 går Hallberg av med pensjon og Rassy kjøper opp verftet til Hallberg. Siden Hallberg et stort og kjent merkenavn, fikk det nye selskapet navnet Hallberg-Rassy. Den første båten som ble produsert under det nye navnet var Monsun 31 som ble en kommersiell suksess. Deretter fulgte en rekke luksuriøst designede seilbåter.

De ulike Hallberg-Rassy modellene

hallbergHallberg-Rassy reklamerer med at de har drømmeseilbåter som er innen rekkevidde for folk flest, men når det er sagt så er disse seilbåtene selvsagt svært eksklusive. Alle de ti nåværende modellene hos Hallberg-Rassy er tegnet av argentinske Germán Frers. Seilbåtene til Hallberg-Rassy er delt inn i to hovedkategorier, de med midtkabin og de med kabin bak i båten. Av sistnevnte tilbyr de fire forskjellige modeller og av førstnevnte tilbyr de hele seks ulike modeller. Alle seilbåtene til Hallberg-Rassy har luksuriøst interiør og mange eksklusive detaljer. Det er slett ikke vanskelig å forstå hvorfor en disse vakre båtene er den store drømmen for mange.